Jogging-ul este unul dintre cele mai simple exerciții, care îți va intarii oasele, mușchii, inima si iti va creşte în același timp rezistență și energia. Unde mai pui că te ajută să-ți păstrezi o greutate corectă și o sănătate mentală echilibrată?
Cu toții cunoaștem acel moment în care îți vine foarte greu să începi o activitate sportivă, însă aici alergatul reprezintă încă un mare avantaj: comoditatea. Ce poate fi mai simplu decât să te încalți cu o pereche de adidași și să ieși în jurul locuinței tale la o sesiune de jogging? Mai mult decât atât, în momentul în care vei începe activitatea, ți se va părea mult mai simplă decât gândul la această. Ești deja îmbrăcată sport, încălțată cu snakersi de alergare in picioare și ai început, nu mai există cale de întors!
Ți-am stârnit entuziamul pentru acest tip de sport? Ei bine, acesta este doar începutul! Mai jos vei descoperii 5 avantaje incredibile ale jogging-ului pentru sănătatea ta fizică și mentală!
-
Benefiicle alergatului dimineață.
Stai așa! De ce tocmai dimineață? Nu pot alerga când am timp și chef?Nu mă înțelege greșit, primul și cel mai important lucru este să faci sport, indiferent în ce zi și la ce ora. Absolut orice tip de activitate fizică este mai benefică decât sedentarismul. Însă, pentru că mereu se poate și mai bine, momentul în care jogging-ul are eficienţă maximă este dimineața. De ce? Iată doar câteva dintre avantaje:
– Te ajută să începi o nouă zi plină de energie și îți va ridica nivelul de productivitate pe tot parcursul zilei.
– Dimineață, hormonul stresului numit cortizol, este secretat în cantități mai mari decât in timpul zilei. Orice activitate sportivă ajută la echilibrearea nivelului de cortizol, fapt pentru care te va ajuta să reduci stresul și să începi ziua cu o atitudine foarte pozitivă.
– Ajută la buna funcționare a metabolismului, acesta fiind într-o stare de relaxare pe tot parcusul nopții.
-
Beneficiile jogging-ului pentru piele.
Făcând mișcare, nivelul pulsului va crește, flux-ul sanguin va crește de asemenea, iar astfel sângele va transporta mult mai eficient oxigenul și substanțele nutrivite către celulele tale, fapt ce duce la un tonus mai bun și la o piele mai sănătoasă și luminoasă! De asemenea, prin transpirație, toxinele din corp vor fi eliminate iar tu de vei bucură de un corp mult mai “curat”.
-
Jogging-ul îmbunătățește sistemul imunitar
Alergarea moderată, efectuată la un nivel mediu însă foarte regulat, va ajută cu siguranță la îmbunătățirea sistemului imunitar. Astfel, pe lângă banalele răceli care plutesc în aer, îți vei diminua mult riscurile de a face boli mai serioase precum boli cardiovasculare, diabet și multe altele. (Unele studii arată că și 10 minute de sport pe zi, reduce riscul de boli ale inimi cu până la 45%).
-
Menține flexibilitatea oaselor și a articulațiilor
Un stil de viață sedentar, cu ore în șir de muncă pe scaunul de birou, va duce cu siguranță către probleme legate de oase și articulații pe parcursul vieții ( coloana vertebrală fiind probabil cea mai afectată). Prin sport și exerciții fizice de tip stretching, vei preveni toate aceste probleme și îți vei menține o postura corectă chiar și la vârste foarte înaintate.
-
Jogging-ul – alitatul perfect în lupta cu kilogramele în plus
Considerat unul dintre cele mai bune exerciții pentru slăbire, alergatul te va ajută să-ți reduci poftă de mâncare și să arzi mai multe calorii, combinație perfectă pentru pierderea kilogramelor nedorite! Chiar dacă urmezi o dietă alimentară echilibrată, fără pic de sport și un stil de viață sedendar, riscurile de obezitate și alte probleme grave sunt destul de ridicate. Este drept faptul că o vorbă veche spune că “sportul este pentru oameni sănătoși”, însă nimeni nu spune că sportul înseamnă doar alergat. O plimbare lentă de circa 30 de minute în fiecare zi, urcatul pe scări în loc de a folosi liftul și alte activități de acest gen, vor fi de asemena foarte benefice pentru combaterea problemelor de sănătate.
Presupun că în acest moment ești îndeajuns de motivată de a-ți creea un program în care să incluzi pe cât de mult posibil sportul. Însă motivația fără trecerea la acțiune imediat, va fi diminuată în foarte scurt timp. Așa că, iată ce îți recomand:
– Nu privi antrenamentul că pe ceva plictisitor. Schimbă traseul de plimbare sau alergare în fiecare zi, ascultă un podcast sau muzică, practică sportul împreună cu un partener / prieten pentru a trece timpul cât mai plăcut.
– Alternează pe cât posibil stilurile de alergat. Combină alergarea ușoară, cu alergatul și cu mersul rapid, făcând mici pauze pentru puțin stretching și exerciții de respirație.
Acestea fiind spune, nu rămâne decât să treci la acțiune! Sper că ai găsit utile informațiile din acest articol și conștientizezi cât de importantă este activitatea fizică pentru sănătatea ta fizică și mentală. Îți doresc mult spor și motivație, iar până dată viitoare, îți doresc numai bine!